RSS
 

Arhiva za mjesec ožujak 2011.

5 pravila u aromaterapiji za kućne ljubimce – sigurnost prije svega!

04 ožu

     Aromaterapija za kućne ljubimce postaje sve popularnija. Kako znanja o eteričnim uljima rastu iz dana u dan, sve je raširenija i primjena aromaterapije za životinje, a njeni su rezultati iznimno uspješni. No, aromaterapija za kućne ljubimce nije nešto čemu se treba olako pristupati s obzirom na metabolizam i fiziologiju životinja, koji su – bilo da je u pitanju konj, mačka ili pas – drugačiji od onog ljudskog bića. Iako se eterična ulja mogu koristiti za uklanjanje i zaštitu od buha, krpelja, liječenje artritisa, boli, infekcija grla, uha i sl. u životinja, morate biti vrlo oprezni u njihovoj primjeni. Zbog krive primjene ulja određeni se simptomi mogu samo još više pojačati i rezultat može biti upravo kontraproduktivan. Dakle, prije svega, izbjegavajte korištenje ulja koja se ne preporučuju za životinje. Ovaj post baciti će više svjetla na sigurnosne mjere koje je potrebno slijediti prilikom primjene aromaterapije za kućne ljubimce.

Sigurnosne mjere za kućne ljubimce u aromaterapiji:
Životinje su vrlo različite od ljudskih bića, kada je u pitanju liječenje i primjena lijekova i ljekovitih tvari. Ne zaboravite da one imaju urođenu sposobnost da se samostalno liječe birajući razne trave, biljke i druge prirodne tvari. Neki kućni ljubimci, primjerice poput mačaka, liječe rane većinom samo lizanjem. Psi također imaju zasebne mehanizme za liječenje svojih bolesti. Dakle, zaista morate biti oprezni i nipošto nije na odmet uzeti u obzir da li će određena terapija biti vašem ljubimcu po ukusu ili ne – ponekad doslovno.

Slijedi nekoliko savjeta o tome kako to utvrditi:

1. Tražite dopuštenje od svog ljubimca. Ovo nije nimalo šašav savjet! Tražite dopuštenje od svoga ljubimca prije primjene bilo kojeg eteričnog ulja na njegovo tijelo. Jednostavno možete saznati ako vaš pas ili mačka posebno voli određeno ulje ili ne. Ako npr. imate niz ulja koja možete primijeniti za određene simptome ili ozljede, velike su šanse da će vaš ljubimac izabrati ulje po svom ukusu i voditi vas kroz čitav proces aplikacije. Nikada nemojte forsirati niti jedno eterično ulje na vašem ljubimcu jer ono može biti vrlo neugodno te on može reagirati ili bolešću ili agresijom. Shvatite da je prisiljavajnje životinje na neki miris isto kao prisiljavanje vas na nešto vama vrlo neugodno.

2. Čuvajte se aromaterapije kod mačaka. Aromaterapija se općenito ne preporučuje za mačke. To je prvenstveno zbog nemogućnosti njihove jetre da ih u procesima metabolizma eliminira iz organizma, što dovodi do nakupljanja toksičnih tvari u tijelu mačke, što opet rezultira nepovoljnim zdravstvenim stanjem. Međutim, premda je eterična ulja bolje izbjegavati kod mačaka, neki blaži pripravci – poput hidrolata – mogu se koristiti i u terapiji kod mačaka. Ipak, da biste izbjegli nevolje, najbolje da se prije upotrebe bilo kakvog sredstva posavjetujete s veterinarom, holističkim veterinarom ili aromaterapeutom za životinje prije korištenja hidrolata u terapiji mačaka.

3. Dopustite vašem ljubimcu da vas vodi u izboru. Ako to dopustite vašem ljubimcu i obraćate pažnju na ono što vam „govori“,  on će vas sam voditi u primjeni ulja, te će odabrati najbolje i za njega samog, ali i za vas! Tako ukoliko određeno sredstvo ili ulje kod vašeg ljubimca uzrokuje blaže ili jače simptome, od običnog bježanja i pošto-poto izbjegavanja blizine i mirisa određenog sredstva, trljanja glave o pod kod pasa, blagog suzenja očiju i kihanja, do izraženijih simptoma kao što su osip, problemi s disanjem, sl. – svakako odmah prekinite uporbu tog ulja te konzultirajte profesionalnog terapeuta za savjet.

4. Nemojte držati ulja na dohvat ruke – ili njuške. Nerjetko se dešavalo da su primjerice konji znali pojesti cijele bočice eteričnih ulja…Dar-mar. Vi vjerojatno nemate konja, barem ne u stanu, ali ne podcjenjujte ni sposobnost vašeg psa da uzme stvari u svoje šape i ulja nikada ne držite unutar dosega vaše životinje. Čista eterična ulja su nerijetko vrlo nadražujuća i u pravilu se nikada ne koriste nerazrijeđena, osim izuzetaka poput lavande, ili eventualno, čajevca (no SAMO za ljude!). Naime, kap određenog ulja, posebice poput ulja paprene metvice, bora, eukaliptusa, borovnice, rimske kamilice (koja je, premda u širokoj upotrebi u humanoj medicini, dosta čest alergen kod mnogih životinja) može izazvati ozbiljne probleme u životinja.

5.
Koristite ulja pažljivo i uz profesionalni savjet. Ne koristite eterična ulja više od 2 tjedna za redom, posebno ne bez stručnog savjeta. Čak i ako vaša životinja pokazuje entuzijazam za uporabu aromaterapije, izbjegavajte korištenje bilo kojeg uljakroz duže vremensko razdoblje. U početku je najbolje koristiti određeno aromaterapeutsko sredstvokroz period od oko tjedan dana te provjeriti rezultate svoga liječenja, a zatim odlučiti o tome hoćete li nastaviti ili ne. Također, koristite samo prirodna, certificirana ulja koja su testirana i čija je korisnost dokazana. Ako se vaša životinja zbog terapije počne lošije osjećati ili prmjetite bilo kakve nadražujuće simptome, odmah konzultirajte veterinara, holističkog veterinara ili aromaterapeuta. Ulja i hidrolate najbolje je nabavljati iz specijaliziranih aromaterapeutskih trgovina, a svakako izbjegavajte ona iz većih robnih kuća i nespecijaliziranih dućana, jer nipošto nisu čista te je njihova primjena, osim kao osvježivaća zraka i deodoranata za dom, iznimno opasna u terapiji ljudi, a posebice životinja.

 
1 komentar

Objavljeno u kategoriji informacije, novosti

 

Kad Lisa bere divlje trešnjice

01 ožu

 

Ova oblačna jutra, prošarana maglom i sitnim neodređenim padalinama poput rosulje i snijega, pokušat ću razvedriti prizorima poput ovih na filmiću u kojem Lisa bere trešnje. 🙂

Prvi dan mjeseca Ožujka je stigao, a s njim i zamjetnije produženje dana – jutros sam prvi puta ove godine imala dojam da kasnim na posao – dan je svanuo zatekavši me na putu do ureda.

No, proljeće se svakako bliži a da nam još tmurni i hladni dani lakše i brže prođu, donosim vam kratak filmić:

Lisa bere trešnjice

Uživajte!

 
nema komentara

Objavljeno u kategoriji novosti