RSS
 

Arhiva za mjesec listopad 2010.

Mi smo štenci šarenci i mama Lila!

27 lis

Pronađeni smo napušteni u divljini kod Sinja, a sada smo u Zagrebu, u Maksimiru.

Imamo skoro 3 mjeseca, rođeni smo oko 1. kolovoza. Lila ima otprilike godinu i pol, visoka je 50 cm i ima 16 kila. Pretpostavljamo da ćemo i mi biti te veličine.

Lako nas se raspoznaje: curice su dugokose, a dečki kratkokosi. Svi smo jako pametni i svatko ima neku svoju zanimljivost, upoznajte i nas i Lilu ponaosob na našoj web stranici: www.tiny.cc/Lila7Stenaca.

Lila i štenci

Kada se nekome postavi pitanje: “Želiš li psa?” osoba to često čuje kao: “Želiš li obavezu?” što je sasvim shvatljivo. Ukoliko se pas i osoba dotaknu (fizički, psihički, duhovno) onda se pitanje pretvara u: “Želiš li odano prijateljstvo i vječnu ljubav?“. To jest obaveza, ali je i velika i prekrasna ljubav, a i pozitivna aktivacija u svim životnim sferama.

Stoga, posjetite nas (Maksimir, Zagreb) ili iskušajte pseće-ljudski suživot u par probnih dana u Vašem domu: udomite nas na dan-dva, pa da vidimo kako se slažemo!

098 868 226

Cura koja nas je udomila nas obožava i htjela bi zadržati kontakt s Vama i izaći Vam u susret kad zatreba! Možete se uvijek njoj obratiti za savjete, ima 20 godina iskustva s psima.

Veselimo se upoznati Vas! Vuf-vuf!

 
nema komentara

Objavljeno u kategoriji izgubljeno-nađeno

 

Pet sitting – čuvanje kućnih ljubimaca

27 lis

Pozdrav svima!

Budući da imamo dosta upita, željela bih napisati ponešto o pet sittingu kod nas, kako bi i vlasnike pasa bolje upoznala s prilikama i uvjetima smještaja i boravka, te načinom čuvanja pasa, odnošenju prema njima i ostalim stvarima koje zanimaju svakog vlasnika.

Kako smo i sami vlasnici i ljubitelji pasa i životinja općenito, shvaćamo važnost dobrog smještaja i skrbi za ljubimce, posebno kada ste van grada! Pas postaje dio obitelji, i ako već nemate izbora i ne možete ga povesti sa sobom, sasvim sigurno ga ne želite ostaviti negdje gdje bi mu na bilo koji način bilo loše! I tu počinju problemi i pitanja – gdje, kako, kod koga?

Pokušat ću vam odgovoriti na ova pitanja, opisati kako za psa izgleda jedan tipični dan kod nas i olakšati odluku!

Dakle, što zapravo nudimo?

Nudimo uslugu čuvanja kućnih ljubimaca, najčešće pasa, ali to može biti i maca, papigica, i sl, pri čemu psi ili drugi ljubimci ostaju kod nas, sa ili bez noćenja – dakle može se dogovoriti za više dana, ali i za nekoliko sati tijekom dana, nakon kojih vi dolazite po svoga ljubimca; ili, može se dogovoriti i samo šetnja, pri čemu pas ostaje doma, kod vas, a mi dolazimo u dogovoreno doba, prošećemo ga i vraćamo natrag, provjeravajući da li ima dosta vode, hrane i svega potrebnog, što isto jako dobro funkcionira, posebice ako se radi o nekome s područja Maksimira, Kvatrića, i sl.

Što psi dobivaju dolaskom kod nas?

Psi kod nas dobivaju:
smještaj – pritom psi ne spavaju u boksevima već, baš poput našeg psa, normalno borave u stanu,
skrb u smislu higijene, četkanja i timarenja – psi se redovito češljaju, a posebice ako se ide s njima u prirodu, recimo do Maksimira, kada se nakon svake tekve šetnje dobro četkaju radi krpelja, bez obzira na Frontline, Advantix, ogrlicu i slična sredstva,
redovite šetnje – psi se izvode van usporedno s Lisom, a to je oko 5 – 6 puta dnevno, osim u slučajevima kada im je kretanje ograničeno zbog neke fizičke povrede, nedavnog operativnog zahvata, bolesti, starosti, ili sl.
Tako se psi izvode po našem uhodanom rasporedu: prvi puta između 6 i 8h, zatim 10 – 11h, pa oko 13-14h, oko 16-17h, oko 18.30-19h i, zadnja šetnja – između 21.30-22.30. Taj se raspored odnosi prije svega na Lisu, a slijede ga i psi na čuvanju i šetnji, osim ako nije drugačije dogovoreno s vlasnikom. Napominjem da se psi kod nas izvode ovako često, ne zbog tolike nužde, već su neki izlasci tu zbog igre i druženja sa drugim psima, kojih se okupi u najvećem broju svakodnevno oko 13.30h, zatim 16.30h, te oko 18.30h – na opće zadovoljstvo i vlasnika i pasa . Imamo tu sreću da stanujemo pored livadice na kojoj je dozvoljeno puštanje pasa, što svi mi kvartovski ljubitelji naveliko koristimo.
igru – svaki pas koji je do sada bio kod nas, proveo je nezaboravno vrijeme uz Lisu i druge pse u igri, zabavi, natjeravanju po dvorištu i livadici za pse…
redovite obroke – s tim da hranu za njega donosite sami – dakle, hrana je vaša, a u slučaju da je pas kod nas više dana a hrane mu ponestane – priskrbljujemo je mi, i to od iste vrste na koju je pas navikao, do vašeg povratka,
– u slučaju potrebe, zdravstvenu skrb i veterinarsku intervenciju – pri čemu ne mislim samo na sebe!

Pokušat ću vam to bolje opisati konkretnim primjerom.

Kada pas dođe kod nas prvi puta, prvo se upoznajemo s njime i s vlasnikom, te nastojimo doznati o psu što više – što voli i što ne voli, što smije i što ne smije, ima li nekih stvari na koje je potrebno obratiti posebnu pozornost (npr. pati li pas od nekih alergija, možda ne smije jesti određenu vrstu hrane, ili se specifično boji neke pojave, drugih pasa, glasnog govora, ili sl). Zatim, kako se slaže s drugim psima – a pritom se upoznaje i s Lisom, našom “chief – sittericom”, itd.

Slijede i sve ostale stvari koje su bitne za zdravlje i udobnost vaših ljubimaca, kao na primjer je li pas steriliziran/kastriran; ako je kujica – kada se zadnji puta tjerala; treba li psu više šetnje ili u određenom trenutku treba mirovati zbog, primjerice, nedavne povrede ili sl. Uglavnom, nastojimo prikupiti što više takvih informacija kako bismo psu mogli pružiti maksimum!

Potom se pas smješta, ako ostaje na noćenju (što u principu znači da odjuri s Lisom u sobu i počne s njom razbacivati igračke, a ona mu, sva sretna na pomoći, zorno demonstrira i kako dignuti pločice parketa; tako da, vidite, jedan dio našeg sitterskog tima nudi i edukativni program, kojeg se drugi dio odvija najčešće u dvorištu, gdje se uče tehnike kopanja rupa u tlu, te potkresavanje trave i živice. :D)

Za to vrijeme mi preuzimamo ležaj i hranu za psa od vas, a ako nemate neki specifični ležaj (poput košarice, ili sl.) – mi mu složimo smještaj od naših stvari, odnosno, dekica, jastuka, i sl.

Psi se najčešće smještaju za spavanje u različitim sobama – radi našeg i njihovog mira, a u pravilu po izboru psa – na način da mu mi sugeriramo mjesto, primjerice u jednom djelu stana, da bi se on tamo ili zbilja smjestio, ili se radije sam preselio u neki drugi kutak, koji mu se više sviđa – i tamo se onda složi ležaj te pas tamo spava.

U nekim slučajevima (kako je bilo s Lindom, Belom i Donom, primjerice), pas spava gdje i Lisa – u istoj sobi, ako je tamo najmirniji, on i Lisa ne skaču po noći jedan po drugom, i općenito, sami to traže jer ih to umiruje i najviše im paše.

Nadalje, psi se ne drže u boksevima, već slobodno šeću po stanu, balkonu ili dvorištu i igraju se s Lisom, s igračkicama, ili se jednostavno odmaraju.

Dalje, psi nikada ne ostaju sami i bez nadzora, niti tijekom dana, niti tijekom noći, što bih također naglasila, jer je mnogim ljudima to jako važno! Na pse pritom pazimo moj otac i ja, bilo da smo oboje doma, bilo da se smjenjujemo, no psi se ne ostavljaju sami!

A ponešto i o samim sitterima!

Ja sam po struci veterinarska tehničarka, još jedna stavka koja mnogim ljudima ulijeva povjerenje i to s razlogom – jer sam ipak kvalificirana pomoći psu u slučaju bilo kakve nezgode ili bolesti, i svakako znam prepoznati i na vrijeme reagirati na raznorazne simptome. Da vas odmah umirim – takva “ne daj Bože stanja i situacije” se ne događaju kod nas, nadam se da nikada niti neće, jer prevencija bilo kakvih nemilih događaja kod nas je jaka, no ipak – znati da postoji netko stručan u blizini vašeg ljubimca svakako puno znači!

Moj tata nije veterinarske struke, građevinac je u mirovini, ali je veliki ljubitelj i poznavatelj pasa, koji svakom pruža nesebično obilje pažnje, njege, šetnji i igre. Ovo sasvim lako možete i sami provjeriti i odete li do livadice za pse u Švarcovoj ulici, u Maksimiru – svi vlasnici pasa ga dobro poznaju, kao i mene, a i njihovi psi, kojima je nerjetko najdraža osoba, kojoj se vesele, igraju se s njom i nevjerojatno slušaju, osim njihovih vlasnika, naravno! Ma, on jednostavno ima način sa psima; kuži ih i oni njega, i to je to!

Naravno, tu je i glavni majstor, naša zlatna retriverica Lisa, sterilizirana, jako draga, nimalo agresivna i pažljiva, dvije i pol godine stara genijalka. Ona svakog dočekuje mašući repom, ni na koga se ne postavlja niti nastoji dominirati i kao i moj tata, jako je rado dočekana na livadici i omiljena kod drugih pasa! Dozvoljava drugim psima da nam priđu bez ljubomore, dozvoljava da popiju vode i iz njene zdjelice, dozvoljava da se igraju s njenim igračkama! Ako su u pitanju mali psi, nema problema – premda je se u prvom trenu preplaše zbog njene veličine, za čas se oslobode kad vide da im neće apsolutno ništa; štoviše, legne na pod da bi im bila u razini i strpljivo čeka da pas shvati da ga neće povrijediti i da joj može prići i igrati se s njom! Ma, mislim, Lisa je općenito jako dobar pseći psiholog, genijalna je! Svakom zna prići i sa svakim nađe zajednički jezik, čak i s pesicama koje isprva reže na nju, ako se radi o onim ženkicama koje baš ne vole druge cure. Uglavnom, nikada nije bilo problema s njom ili s drugim psima uz Lisu.

Štoviše, uz dobro društvo i obilje igre i zabave, i psu na čuvanju je puno lakše! Osim Lise, ima priliku upoznati i druge pse, primjerice one na psećoj livadici i u pravilu, dani kod nas i njemu protječu poput pravog malog odmora! Niti u trenucima kada se rastuži i nedostaje mu vlasnik, nije sam i ima oko sebe i ljudsko i pseće društvo, pa su takvi borvci i odvojenost ipak puno lakši za psa, ali i za vlasnika koji zna da mu je pas u dobroj sredini, s ljudima koji s jedne strane zaista iskreno vole pse, a s druge imaju iskustva i stručnosti, što im omogućava da se dobro brinu za njih u svakom trenutku!

Za sva dodatna pitanja i rezervacije, slobodno nam se obratite na e-mail ivana@duhek.com.

Nadam se da sam vam ovim postom uspjela objasniti i predočiti sve što vas je zanimalo, i razbiti bilo kakve dvojbe. Da bih vam opisano još bolje predočila, u galeriji možete vidjeti slike – sve redom s našeg pet sittinga, s livadice za pse, našeg dvorišta i iz šetnji Maksimirom, u blizini koga se nalazimo!

Puno više slika ima i u postovima na starom blogu – „Zagrebački dušek“, pa slobodno pogledajte, a s desne strane, u boxevima staroga bloga, imate i nekoliko YouTube filmića! Pritom se ispričavam na slabijoj kvaliteti nekih snimki, što videa, što fotki koje su nastale mobitelom, dok još nisam imala digitalac.

Puno lijepih pozdrava!

 
2 komentara

Objavljeno u kategoriji općenito